V pomoč pedagoškim delavcem

Vzgoja za zdravo spolnost in celostni pogled na telesnost

Kakšna vlogo imamo vzgojitelji pri spolni vzgoji danes?

V kolikor se tudi ti srečuješ s strahom, da bi pri pouku ali verouku naslovil neprimerno vedenje otrok/mladostnikov na področju spolnosti (zafrkavanje sovrstnikov, neprimerne besede, ogledovanje/razpošiljanje slik z eksplicitno spolno vsebino ali pornografije …), ti želimo najprej povedati, da nisi sam.

V družbi, ko se razkriva vse več spolnih zlorab, ko se hitro lahko grozi z medijskim linčem ali tožbami, je zelo razumljiva reakcija pedagoških delavcev, ki se raje zavarujemo in preventivno ogradimo od česarkoli, kar bi potencialno lahko otrok, mladostnik ali starš razumel kot nadlegovanje (v kakršnemkoli smislu). 

Po drugi strani lahko opažamo kako otroci in mladostniki hrepenijo po dotiku, po bližini in po odkrivanju bistvenega področja njihovega življenja – njihove spolnosti

Celosten, iskren in čist pristop

Da bomo jasni – zagovarjamo ničelno toleranco do spolnih zlorab. In zdi se nam, da na tem področju še vedno naredimo premalo za najšibkejše.

Ampak po drugi strani jim delamo medvedjo uslugo s tem, ko ne odgovorimo na njihova iskanja na področju spolnosti. Otrok, mladostnik, ki išče odgovore na področju spolnosti, je nanje pripravljen. In če ste to opazili, verjemite, da si jih želi slišati od vas. Seveda na iskren, miren, jasen in pristen način. 

V kolikor v svojih razredih/skupinah prepoznate željo po pogovoru o teh temah, jim dajte tak pogovor omogočiti. Hvaležni vam bodo za vse življenje. Če se sami ne počutite usposobljeni, poiščite nekoga, ki mu je to blizu, je strokovno usposobljen in lahko spolnost predstavi celostno, pričevanjsko in pozitivno. 

Če ne poznate nikogar, nas lahko kontaktirate in pomagali vam bomo poiskati primerno osebo za pomoč.

Potrebujete pomoč?

Pogumno, pričevanjsko, pristno

Navkljub našim (ne)izkušnjam na tem področju, vas želimo iskreno opogumiti, da se teh tem lotevate in jih (ne na silo, ampak naravno) vpletate v učni/katehetski proces, saj s tem dejansko detabuizirate tematiko spolnosti in ustvarjate med učenci varne prostore, kjer si lahko tudi kasneje sami bolj iskreno podelijo svoje poglede.

O teh temah v vsakem primeru pričujemo. Zgled je najpomembnejši način vzgoje in kako se obnašamo v odnosih do oseb nasprotnega in istega spola veliko pove tistim, ki nas opazujejo o tem kakšne odnose imamo na tem področju. Bodimo torej pričevanjski s tem, da spoštljivo in veselo vstopamo v odnose.

Ne jim moralizirati, ampak tudi o nevarnostih, skušnjavah in grehih na področju spolnosti vzemite Jezusov način komunikacije ob prešuštnici za spodbudo (Jn 8,7). Tako kot potrebujem tudi sam usmiljenje na tem področju (ker sem tudi jaz že zabluzil), tako ga tudi oni. In tako, kot potrebujem tudi jaz jasnost in moč za nadaljnje korake v pravi smeri, jih tudi oni. Bodite pristni!